مراحل تهیه قهوه از خاک تا فنجان
اولین مرحله، کاشت دانههای قهوه در خاک است که بعد از حدود سه تا چهار سال گل میدهد و از گل آن میوه میروید که به آن گیلاس قهوه میگویند. در مرحله بعدی با فرآوری آن به روش خشک، نیمه خشک و خیس، قهوهها آماده جداسازی میشوند و سپس توسط افرادی متخصص به نام کاپر تست میشوند. بعد از آن دانههای مورد تایید رست میشوند، یعنی در حرارتی مشخص حرکت داده میشوند تا به رنگ قهوهای دربیایند. بعد از آسیاب کردن، قهوه آماده دم کردن است.
خواص قهوه
قهوه تا حدودی دردهای عضلانی را تسکین میدهد و فیبر بدن را هم بالا میبرد. قهوه همچنین از بروز بیماریهایی مانند دیابت نوع2، آلزایمر، افسردگی، پارکینسون و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. این نوشیدنی به خاطر داشتن کافئین بخشی از انرژی بدن را تامین میکند و بعد از نوشیدن آن، کافئین وارد جریان خون شده و به مغز راه پیدا میکند. کافئین موجود در قهوه با بالابردن متابولیسم بدن به سوزاندن چربی هم کمک میکند.
انواع قهوه
اسپرسو؛ قهوهای نسبتا غلیظ و پرطرفدار است که زمان دم کشیدن آن بسیار سریع است و با فشار زیاد و آب گرم با دمای بالا درست میشود.
کاپوچینو؛ قهوهای است که از اسپرسو و شیر درست میشود و معمولا روی آن با خامه تزیین میشود و برای نوشیدن آن ابتدا با قاشق خامه روی آن برداشته و خورده میشود. برای تهیه آن ابتدا اسپرسو را در فنجان ریخته و سپس شیر جوشیده را ریخته و در نهایت کف شیر را میریزند.
لاته؛ این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو و شیر جوشیده درست میشود، بعد از ریختن اسپرسو در فنجان، شیر جوشیده را به آن اضافه میکنند و معمولا روی قهوه طرحهای زیبایی به وجود میآورند.
آمریکانو؛ اسپرسویی که رقیق است و با آب جوش بیشتری درست میشود. آمریکانو برای اولین بار در جنگ جهانی دوم توسط سربازان آمریکایی در اروپا درست شد، آنها به قهوه اسپرسو آب جوش بیشتری اضافه کردند تا با ذائقه آنها جور باشد.
موکا؛ این نوشیدنی از اسپرسو و شیر درست میشود که به آن شکلات شیرین اضافه میشود. برای موکا میتوانید هم از پودر شکلات استفاده کنید هم از شکلات مایع.
ماکیاتو؛ همان اسپرسو است که مقدار کمی شیر به آن اضافه میشود و به شکل یک دایره کوچک روی اسپرسو قرار دارد.
مضرات قهوه
با اینکه قهوه یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار در دنیاست و برای بعضی از بیماریها مفید است، اما مصرف بیش از حد آن به خاطر داشتن کافئین، اعتیادآور است. از دیگر مضرات قهوه، افزایش فشار خون است، بنابراین افرادی که فشار خون بالایی دارند با مصرف زیاد قهوه ممکن است دچار بیماریهای قلبی شوند. قهوه در معده اسید هیدروکلریک تولید میکند و تولید بیش از اندازه این اسید موجب زخم دیوارههای معده میشود. یکی دیگر از قسمتهایی از بدن که از مصرف زیاد قهوه آسیب میبیند، مغز است. زمانی که ما احساس خستگی میکنیم، مادهای در مغز به نام آدنوزین، پیام خستگی را به مغز میرساند و قهوه با ساکت کردن آدنوزین، مغز ما را فریب میدهد و ما احساس خستگی نمیکنیم.
قهوه محبوبترین نوشیدنی در دنیاست که نوشیدن آن لذتبخش است، اما زیادهروی در آن موجب افسردگی و مشکلات روحی میشود، به همین جهت مصرف روزانه آن باید کنترل شده و بیشتر از 400 میلیگرم در روز یعنی بیشتر از 4 فنجان نباشد. باید درنظرگرفت که این عدد به طور کلی برای مجموعهای از کافئینهاست و اگر شکلات یا سایر مواد غذایی کافئیندار مصرف میکنید، میزان مصرف قهوه را باید کاهش دهید.
منبع: ریحون